Fondation Louis Vuitton

The Louis Vuitton Foundation wished to make their stunning building accessible to all – particularly to the visually impaired people. The famous building by American architect Frank Gehry takes the form of a sailboat’s sails inflated by the wind. Among the many particularities of the architecture is the near impossibility to visually dissociate the outside envelope of the building from its exterior volumes.

Client : Fondation Louis Vuitton
Partner : Wam

FV-01
FV-02
FV-03

Tactile Studio therefore conceived a tool for visitors to discover the building in a progressive manner: first, a model shows the building as a whole, then the building without its envelope of “sails”, and, finally, the building in transverse section.

This project was realised in partnership with Mathilde Jolivet Martin, an accessibility consultant.

FV-04

Following this first collaboration Louis Vuitton ordered us twelve lit 3D model of the building and its enveloppe. They are now displayed in their stores worldwide.

 

Interior: 3 tactile architecture models
Exterior : 4 orientation plans and bas-reliefs
Materials: Corian, PMMA, HD polyurethane foam, UV resins.

FV-05
FV-06
FV-07
FV-08