Musée du Louvre Paris

Tactile Studio visualised the entire group of 16 stations, including orientation plans, that make up the tactile trail of the recently renovated Pavillon de l’Horloge at the Louvre. The tactile stations offer detailed explanations of the various construction phases and modifications of the Louvre through time.

Client : Louvre museum
Partner : Wam

Musée du louvre, accessibilité, architecture
Musée du louvre, accessibilité, architecture
Tactile10_10N

The visitor will discover the changes to the building’s architectural styles, from its beginnings as a royal fortress in the 13th century to the most recent renovations of the present day.

Each tactile station first presents a global view of the Louvre to identify the specific period to which a certain feature belongs. It then shows the particular architectural elements. A third part zooms in on a detail, explaining a decorative element that is iconic of its time.

Tactile Studio also reconstructed the artefacts discovered in archaeological excavations, such as a parade helmet of King Charles VI, inscribed with his motto and his emblem – the winged stag.

Musée du louvre, accessibilité, architecture